Det er som et helt nytt liv. Jeg er så mye friskere.

Alice - 31 år
Januar 2025

Diagnosen som forandret alt

Alice fikk diagnosen type 1-diabetes i februar 2004, da hun var ti år. Å få diagnosen var overveldende. Alice husker at hun ikke forsto hvor dårlig hun hadde vært før hun startet insulinbehandlingen. Plutselig kom energien tilbake, og først da innså hun hvor syk hun hadde vært.
– Det var tøft, men samtidig en lettelse å begynne å føle meg bedre. Jeg fikk fantastisk støtte fra både helsevesenet, familien min og læreren min på skolen. Alle hjalp til slik at det ikke skulle føles rart, sier Alice.

I dag er Alice 31 år og jobber som klesdesigner. Hun tilbringer mesteparten av året i Vasa i Finland og somrene på Orust i Sverige. Siden mannen hennes jobber som ishockeyspiller, blir det mange reiser og nye byer. Til daglig tar hun lange turer med deres cocker spaniel.
– Jeg elsker dyr, og spesielt hunder!

Livet med insulinpenner

Frem til sommeren 2024 har hun brukt insulinpenner som behandling, altså i nesten 20 år. Alice forteller at hun lenge var skeptisk til å bytte til en insulinpumpe. Hun hadde lest mye i ulike forum der mange anbefalte insulinpumpe, men det tok likevel tid før hun tok steget.
– Jeg tenkte at jeg alltid har klart meg med penner, så hvorfor bytte?

Første natt med insulinpumpe – en livsendring

Det som avgjorde saken, var de gjentagende problemene om natten, nemlig «daggryfenomenet»*. Rundt klokken tre hver natt steg blodsukkeret hennes plutselig kraftig. Hun måtte stå opp for å ta ekstra insulin, noe som gjorde det vanskelig å få en god natts søvn. Etter mange søvnløse netter og ustabilt blodsukker bestemte hun seg for å spørre om insulinpumpe på klinikken sin. Overgangen gikk raskt: hun tok det opp en mandag og hadde insulinpumpesystemet Tandem t:slim X2™ og Dexcom G7 CGM installert og klart allerede uken etter. Effekten var umiddelbar.
– Den første natten sov jeg uavbrutt og våknet uthvilt. Det hadde ikke skjedd på flere år.

Gjennomsnittet hennes forbedret seg markant. 91 prosent av sensorverdiene lå innenfor målområdet, med et gjennomsnitt på 7,0 mmol/l sammenlignet med rundt 9,3 tidligere.
– Det føles som et helt nytt liv. Jeg er så mye mer opplagt, sier hun og legger til at det til og med har økt interessen hennes for trening. Nå tør hun å gi mer gass uten å bekymre seg like mye for å få lave verdier.

Teknologiens muligheter

For Alice er den største fordelen med insulinpumpesystemet at det automatisk justerer insulintilførselen ved blodsukkerendringer.
– Med penner spiste jeg ofte for mye når jeg hadde lave verdier og fikk deretter for høye verdier i stedet. Nå blir det meste korrigert automatisk.

Det finnes en treningsprofil i insulinpumpen som hun aktiverer når hun vet at hun skal være i mye bevegelse eller gå en lang tur med hunden. Alice opplever at hennes nærmeste har merket en stor forskjell siden hun begynte med insulinpumpe. Moren hennes, som var stor støtte da hun var yngre og bodde hjemme, føler seg tryggere nå når insulinpumpen kan hjelpe Alice ved å varsle og justere.
– Det er nesten som å ha mamma i pumpeform, ler Alice.

Også vennene hennes og mannen ser en forandring. Hun er mer aktiv nå og har mer energi til å finne på ting.

Morsomme feil når blodsukkeret synker

Livet med type 1-diabetes kan noen ganger føre til komiske situasjoner. En natt våknet Alice med lavt blodsukker og bestemte seg for å spise is med karamellsaus for raskt å få opp verdiene. Da hun kjente en merkelig smak, oppdaget hun at hun hadde tatt feil tube.
– Jeg lurte på hvorfor isen smakte rart, helt til jeg skjønte at jeg hadde helt kaviar over den. Jeg var så lav og forvirret at jeg ikke merket forskjellen før etter en stund, forteller hun og ler fortsatt av hendelsen.
– Jeg har også bitt i en USB-minnepinne i stedet for en druesukkertablett da jeg famlet i vesken midt på natten.
– Å kunne le av slike situasjoner er viktig, mener hun. Når blodsukkeret er lavt, tenker man ikke klart. Det gjelder å se det komiske i det etterpå.

Råd til andre

Siden Alice reiser mye med mannen sin, krever det nøye planlegging. Hun anbefaler alltid å pakke med ekstra insulin, infusjonssett, sensorer og insulinpenner som backup.
– På en reise for noen år siden, med sensorene jeg brukte før jeg fikk Dexcom CGM, sluttet sensorene å fungere. Da innså jeg at man aldri kan ha for mye reserveutstyr.

Alice oppmuntrer også andre med type 1-diabetes til å være åpne for ny teknologi. Basert på hennes egne erfaringer kan det utgjøre en stor forskjell for hvordan man har det, både dag og natt.
– Hjelpemidler utvikles raskt. Tør å prøve – det kan forandre livet ditt.

Hun mener også at det er viktig å ikke skamme seg over å bære insulinpumpen og sensoren åpent.
– Det er et stadig vanligere hjelpemiddel, og mange forstår hvor viktig det er.

Selv om Alice beskriver livet med type 1-diabetes som en «heltidsjobb», understreker hun samtidig at det er mulig å leve et godt og aktivt liv. For Alice har insulinpumpesystemet Tandem t:slim X2 og Dexcom CGM vært et avgjørende steg mot bedre helse og større frihet i hverdagen – enten hun er på Orust, i Vasa eller på reise et helt annet sted.

*Fakta om daggryfenomenet:
Daggryfenomenet innebærer at blodsukkernivået stiger tidlig om morgenen. Dette er relativt vanlig hos personer med type 1-diabetes. Vanligvis begynner blodsukkeret å stige rundt klokken tre eller fire og er deretter høyt når man våkner ved syv-åtte tiden. Det kan imidlertid variere fra person til person.
Fenomenet skyldes at kroppens egne hormoner frigjør sukker fra leveren og musklene. Dette er en naturlig reaksjon når kroppen begynner å forberede seg på å våkne og forsøker å sikre at cellene har energi etter nattens faste. For dem som bruker langtidsvirkende insulin via injeksjon, kan det være utfordrende å finne den rette balansen – å unngå for lavt blodsukker i første del av natten, når insulinbehovet ofte er lavt, og samtidig unngå for høyt blodsukker i den senere delen av natten, når daggryfenomenet setter inn.
Kilde: Diabetesforbundet i Finland.
Tips: For å hjelpe deg med å holde et stabilt blodsukker gjennom hele natten, har insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Control-IQ-teknologi en forhåndsprogrammert søvnprofil. Pumpen arbeider da kun med basaldoseringen og justerer denne automatisk innenfor et smalere intervall mot målnivået 6,1 mmol/l i blodsukker.

 

Vi i Rubin Medical setter pris på når våre brukere deler sine erfaringer. Vi vil likevel understreke at opplevelsen av ulike diabeteshjelpemidler og type 1-diabetes er individuell og kan variere fra person til person. Diskuter alltid med din diabetesklinikk hvilken behandling som passer best for deg.