Det å våkne å se at gutten min har samme utgangspunkt som de andre klassevennene er fantastisk.

Erik - 12 år
Mars 2023

En mamma forteller

– Noen ganger er vi så heldige å plukke opp at noen sier noe hyggelig om oss på sosiale medier. Da vi leste disse ordene, måtte vi ta kontakt for å høre hele historien; Jeg er stum av beundring og sjukt takknemlig for at slikt finnes, var superskeptisk til slangepumpe da vi gikk fra Omnipod til denne før jul, jeg har ikke savna podden en eneste dag.

Jeg følte meg som en elendig mamma. Det er ingen skjønner hvordan det er å ha diabetes. At vi nå har en gutt som kan sete på treningsmodus og leke og spille fotball, er helt fantastisk og gjør at Erik kan leve fint med sykdommen. Dette sier Iselin Peters, mamma til Erik som fikk diabetes type 1 da han var 6 år gammel.

Livet ble snudd på hodet
Året er 2016. Det er rett før jul, og lillebror Erik har plutselig uhell tre netter på rad. Det er ikke vanlig for den friske 6-åringen. Siden mormor har diabetes, er familien kjent med symptomene, og mamma bestemmer seg for å reise å hente blodsukkermåler for å roe tankene som blusser opp, men det ble ikke akkurat ro. Det ble innleggelse på Levanger sykehus med diagnose og opplæring i diabetes. Livet ble snudd på hodet.

Året er 2022. Erik er 11 år. Han bruker slangepumpe fra Animas Vibe og familien er ikke fornøyde.
– Vi hadde ikke noe godt forhold, den pumpa og jeg, forteller mamma Iselin. Den var upraktisk, ustabil og stadig knekk på slangen gjorde at vi stadig måtte opp på natten for å snu og flytte på Erik. I tillegg til at livet ble snudd opp ned med diabetes diagnosen, så var vi utslitte av dårlig søvn og frustrerte.

Erik har mye svingende blodsukker. Barneavdelingen på Levanger gjør alt de kan, og foreldrene er fortvilet.
– Vi kunne ikke ha det sånn. Erik skal jo leve med sykdommen resten av livet og han fikk jo ikke bli selvstendig når vi hele tiden måtte være hands- on og justere.

Så fikk familien på fem tips om Insulinpumpen t:slim X2™ fra Tandem.
– Jeg hadde hørt om den, og barneavdelingen hadde hintet om at vi kunne få prøve noe annet. Jeg var veldig fornøyd med Dexcom og hadde ikke lyst til å bytte sensor, forteller Iselin.

Men ny pumpe ble det. Rett før jul kunne Erik få t:slim X2 med Control-IQ™ oppdateringen. Og livet endrer seg totalt, igjen. Men denne gangen til det positive.
– Jeg kan bare si det på en måte, og det er at det er magisk. Det å våkne som mor å se at blodsukkeret er på plass og at gutten min har samme utgangspunkt som de andre klassevennene og kan være å være aktiv er fantastisk.

Iselin forteller at første natt med den nye pumpa ikke gikk helt etter planen, men at det gikk seg til med litt hjelp og litt justering.
– Jeg var helt frynsete da vi fikk pumpen og første natt gikk ikke helt etter planen, men med kyndig hjelp fra vakttelefonen på Rubin Medical, og etter et skifte av innstikkmulighet med skråpumpa, så har alt vært bra! Blodsukkeret er nesten 80 % innenfor tiden og han har hatt en føling siden oppstart. Men ikke èn våkennatt og ikke en alarm! Det er jo bare helt magisk. Hjelpen vi fikk under opplæringen og den ansatte som svingte seg rundt er vi evig takknemlige for.

Påskeegg og ferietid
Nå som det er påskeferie er det mange som fyller påskeeggene med godis og reiser på ferie. Iselin har det samme forholdet til påskeferien som til andre ferier.
– I ferien lukker vi øynene litt og koser oss når vi vil, ikke når det passer for blodsukkeret. Påskeegget til Erik fylles med godteri som til de andre, men et godt tips kan være å spise påskeegget litt tidligere så man kan rette opp i løpet av dagen og få en god inngang på natten, tipser Iselin til slutt.