20 Sep 2021

Diabetes er ingen hindring med ny teknologi

8 år gamle aktive Jørgen var på skitur i romjulen med en kompis og pappaen hans da han plutselig følte seg slapp, uvanlig tørst og ble hengende etter. Tørsten vedvarte og Jørgen hadde null energi, og etter et besøk hos legen fikk han påvist diabetes type 1. I dag er Jørgen Mjøs Nilsson 26 år. Han er på landslaget i roing og har som mål å være første med diabetes i Norge som tar medalje i OL. 

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge. Hos personer som har sykdommen produserer ikke kroppen selv insulin og må dermed ha tilførsel av dette hormonet for å leve. Omkring 28 000 personer har diabetes type 1 i Norge.

–  Hva tenkte du da du fikk diabetesdiagnosen?

– Jeg husker at det var helt fjernt for meg at jeg måtte måle blodsukker og sette sprøyter med insulin flere ganger daglig. Legene fortalte meg også at jeg ikke kunne bli politi, brannmann eller pilot i stedet for å fortelle meg om alle mulighetene man har. Det var ingen som fortalte meg at det var mulig å leve et liv som toppidrettsutøver med diabetes, forteller Jørgen.

Ny teknologi  gjør livet enklere

Jørgen er i dag vant til å leve med diabetes og forteller at det påvirker han lite. Som trofast følgesvenn hele døgnet, har han insulinpumpen t:slim X2 med Dexcom G6 med seg. Pumpen er nylig oppdatert til aller nyeste teknologi og oppdateringen har gjort mye med både nattesøvn og livskvalitet.

– Før måtte jeg måle blodsukker flere ganger daglig ved å stikke meg i fingeren. Det var klønete i båt når jeg var ute og trente og generelt slitsomt. Nå sier pumpen min fra når blodsukkeret er for høyt ved å sende meg et varsel. Dersom jeg trenger det vil pumpen tilføre meg insulin, eller stopper tilførselen når blodsukkeret faller, slik at jeg unngår lavt blodsukker.

Mindre føling, større kontroll, bedre nattesøvn

Insulinpumpen Tandem t:slim X2 leveres av fra oss på Rubin Medical og brukes sammen med glukosemåleren (CGM) Dexcom G6. Til stor glede for mange diabetikere har Rubin Medical søkt og fått godkjent oppdatering av pumpen til nyeste teknologi, Control-IQ. Utbyttingen er i gang og foregår i samarbeid med helseforetakene. For å ta i bruk Control-IQ tar du et nettkurs og mottar deretter en kode for enkel oppdatering. Brukerne som allerede har gjort endringen forteller om bedre kontroll, roligere netter og mindre føling, og Jørgen kunne ikke sagt seg mer enig.

– Før jeg fikk oppdateringen slet jeg med følinger i løpet av natten og særlig i perioder med mye trening. Dette påvirker presentasjonen dagen etter og jeg kunne våkne svimmel og uvel. Etter oppdateringen til Control IQ får jeg tilført ekstra insulin når blodsukkeret er over terskelnivå eller så vil pumpen stoppe insulintilførselen før blodsukkeret blir for lavt og våkner dermed med stabilt og perfekt blodsukker. Søvn er viktig for alle. Får du føling på natta påvirker dette arbeidsdagen, skoledagen og forholdet til de rundt deg. Nå er jeg mindre bekymret og også samboeren min sover bedre når hun slipper å bli vekket av alarmer som piper og varsler om lavt blodsukker.

Insulinpumpen er lett, liten og enkel å feste på klær. Displayet har en skjerm som er lett å lese enten du er ute i sol, har på solbriller eller går på ski om vinteren.

Å følge drømmen

Å være toppidrettsutøver krever mye trening. På det meste trener Jørgen opp mot 30 timer i uken, men vanligvis ligger en treningsuke på rundt 20 timer fordelt på ti til tolv økter. Diabetes er en sykdom du aldri kan ta fri fra, men krever at du har full kontroll på det du spiser og hvordan blodsukkeret ditt ligger an. Jørgen mener likevel at livet med diabetes type 1 har gitt han noen fordeler.

– Vi som har diabetes kjenner kroppen vår godt. Vi vet at vi må fylle på med karbohydrater for å unngå lavt blodsukker, eller går tom for energi som de uten diabetes vil si. Pumpen vil alltid være en del av livet mitt, men så lenge jeg har den beste teknologien på markedet og føler meg trygg, vil jeg kunne følge mine drømmer og bevise for meg selv og andre at det er mulig å oppnå det meste, selv med diabetes.